Met stationsplein opnieuw een indrukwekkend stukje nieuw Utrecht opgeleverd

Woensdag 14 februari is het nieuwe stationsplein van Utrecht is geopend. Het eerste deel van het plein tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne, met daaronder de grootste fietsenstalling ter wereld, is in gebruik genomen. Waar het station en Hoog Catharijne voorheen werden verbonden door de stationstraverse, beter bekend als de patatboulevard, vormt nu het nieuwe stationsplein de verbinding tussen station en binnenstad.


Tender People

Aan de opening zijn jaren van voorbereiding en bouw voorafgegaan. Tender People begeleidde in opdracht van de gemeente Utrecht de aanbesteding van de architectenselectie. Die werd gewonnen door Ector Hoogstad Architecten en Royal Haskoning DHV. Daarna volgde de aanbesteding voor de realisatie. Aannemer BAM deed de winnende inschrijving, onder meer door een goede fasering. Het plein ligt op een zeer complexe locatie, waardoor rekening moest worden gehouden met tijdelijke routes voor bussen, fietsers en voetgangers. Daarnaast waren social return, de bouwlogistiek en het tot een minimum beperken van de omgevingshinder als gevolg van de bouw van doorslaggevend belang in de aanbesteding.


Complimenten

Het is mooi om te zien hoe door goed inkopen, duidelijke wensen formuleren en de juiste vragen te stellen zo’n grote en complexe operatie toch vrij rimpelloos verloopt. Dat mogen alle betrokken partijen echt wel als een compliment beschouwen.


Waardevolle nieuwe stadswijk

De omgeving van het station was vroeger een grauw gebied, maar verandert steeds meer in een waardevolle nieuwe stadswijk. Het is mooi om te zien dat de resultaten van de aanbestedingen nu ook voor de bewoners en bezoekers van de stad zichtbaar worden. Naast het stationsplein zagen we eerder al resultaten na het opengraven van de Catharijnesingel of de iconische trap aan de Jaarbeurszijde. Wij zijn er trots op aan deze projecten te mogen meewerken.


Hoge kwaliteit

De fietsenstalling onder het plein tok bij de opening augustus vorig jaar al internationale aandacht. Als je in de fietsenstalling loopt, of straks over het plein, is het eerste wat opvalt de hoge kwaliteit van de afwerking. Hierdoor zijn fietsenstalling en plein plekken geworden waar je je prettig voelt en niet meteen zo snel mogelijk weg moet, zoals in de oude situatie. Datzelfde is aan de Jaarbeurszijde gebeurt op de iconische trap. Zeker op een zonnige dag is dit een trekpleister en ontmoetingsplek geworden.