Eerste hypermoderne meldkamer van het land geopend

Begin juni is de eerste meldkamer van Nederland die is aangesloten op het nieuwe landelijke ICT-systeem officieel geopend. De nieuwe meldkamer van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) is een samenvoeging van de meldkamers Dordrecht en Rotterdam. Een complexe onderneming, omdat de nieuwe meldkamer van brandweer-, politie- en ambulancediensten gerealiseerd moest worden terwijl de bestaande meldkamer in gebruik bleef.

Aanbesteding

Tender People begeleidde de aanbesteding voor de VRR. Doordat de bestaande meldkamer operationeel bleef, was aanpak een belangrijk punt van aandacht. Aannemers werden in de gunningscriteria uitgedaagd de fasering te optimaliseren voor een goede realisatie van het complexe project. Dit alles moest bovendien plaatsvinden op de 21e verdieping van het World Port Center, wat de bouwlogistiek voor een extra uitdaging stelde.

Toekomstbestendig

De nieuwe werkplek van de centralisten is hypermodern, onder meer door het gebruik van biodynamische verlichting, en telt onder meer 70 meldtafels, 28 meer dan de oude meldkamers. "We hebben nu een meldkamer die de komende tien jaar is voorbereid op de technische ontwikkelingen die eraan komen”, zei Erno Hartsuiker van de politie tegen RTV Rijnmond.

Nieuwe landelijke ICT-systeem

De meldkamer is de eerste die is aangesloten op het nieuwe landelijke ICT-systeem. Dat betekent dat de meldkamer bij storingen eenvoudig de taken kan overnemen van getroffen meldkamers. Sinds half mei is de nieuwe meldkamer in gebruik. Begin juni vond de officiële opening plaats door minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, onder toeziend oog van burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb.