Een online marktconsultatie levert net zoveel interactie op als een live versie

Door de corona crisis kon een geplande marktconsultatie voor een van onze opdrachtgevers helaas niet doorgaan op locatie. Erg jammer, want er stond een mooi programma klaar met een plenair programma en verschillende thematafels om met elkaar in gesprek te gaan. In gesprek gaan is het allerbelangrijkste in een marktconsultatie. Maar kan dat ook digitaal?

Dit kan zeker. In korte tijd hebben wij samen met het projectteam van onze opdrachtgever het programma omgezet naar een online bijeenkomst, de techniek getest en prikkelende stellingen ingebracht.

Met maar liefst 60 deelnemers en ruim 30 marktpartijen werd het een interactieve en energieke middag waarbij veel waardevolle informatie uit de markt is opgehaald.

Super om te zien hoe zowel de aanbestedende dienst als de marktpartijen flexibel en wendbaar zijn en deze nieuwe vorm zo goed omarmen.

Het vervangt het fysieke contact niet maar het smaakt zeker naar meer.

Onze 6 tips bij online marktconsultatie:

  1. Bereid scherp voor welke informatie je wilt ophalen en deel deze vooraf met de markt. Vraag hierbij om schriftelijke input vooraf.
  2. Let op privacy: Laat alleen marktpartijen toe die zich vooraf hebben ingeschreven en verwijder opnames tijdig.
  3. Ga tijdens de online bijeenkomst uit elkaar in subgroepen om interactie te stimuleren.
  4. Vraag een moderator om de bijeenkomst te begeleiden. Doe een technische test en doorloop van het programma vooraf.
  5. Stel een collega aan die zich puur op de techniek richt.
  6. Koppel de input actief terug aan de markt. Zo houd je de energie vast en laat je zien dat er iets gedaan wordt met input.