Na een zorgvuldige raming, die uitkomt onder de Europese drempel voor leveringen en diensten van € 215.000,-, start je een meervoudig onderhandse procedure. Bij de kluisopening blijkt er een inschrijving bij te zitten die boven die drempel uitkomt. Gevalletje verkeerde procedure? Wellicht zou met die kennis en mede afhankelijk van de andere inschrijvingen een andere (Europese) procedure gewezen zijn. De inschrijving dan maar terzijde leggen als ongeldig, want boven de Europese drempel? In een recente uitspraak bevestigde rechtbank Zeeland-West-Brabant, dat een inschrijfprijs boven de Europese drempel in een meervoudig onderhandse procedure geen reden is om een inschrijving als ongeldig terzijde te leggen.
Dat snap je toch wel?
De Provincie Zeeland ontving in een meervoudig onderhandse procedure voor het ontwerp en de productie van grondwatermeetsysteem-componenten twee offertes. Aan de inschrijver met de hoogste scores op de kwalitatieve onderdelen werd meegedeeld dat de Provincie helaas niet kon gunnen, aangezien de inschrijfprijs boven de Europese drempel uitkwam. Volgens de Provincie zou gunning onder die omstandigheden tot onrechtmatigheid leiden. Nadat de afgewezen inschrijver bezwaar maakte tegen de afwijzing, meldde de provincie dat er geen plafondbedrag in de aanbesteding was opgenomen omdat de inschrijver aan de hand van de toegepaste procedure had moeten afleiden wat de maximale inschrijfprijs was.
Strijd met gelijkheids- en transparantiebeginsel
De rechter oordeelde dat er geen wettelijke regel is waaruit volgt dat in een meervoudig onderhandse aanbesteding inschrijvingen met een prijs boven die Europese drempelwaarde om die reden ongeldig zijn. Inschrijver had volgens de rechter niet hoeven begrijpen dat het drempelbedrag tevens het prijsplafond zou zijn voor de uitvraag. Indien de Provincie inschrijvingen met een hogere prijs dan de Europese drempelwaarde terzijde had willen leggen, dan had zij expliciet een drempelwaarde in de offerteaanvraag op moeten nemen. Volgens de rechter had de Provincie eigenlijk een nieuwe knock-out eis toegepast, wat in strijd is met het gelijkheids- en transparantiebeginsel.
Werken met plafondbedrag
Indien je als aanbesteder een maximale inschrijfprijs wil hanteren, zul je die dus expliciet in je aanbestedingsdocumenten moeten vermelden. Een maximale inschrijfprijs kan voor sommige aanbestedingen inderdaad handig zijn om het risico te voorkomen dat er prijzen worden aangeboden, die niet binnen het budget passen.
Indien een inschrijfprijs de raming dermate overschrijdt is er vaak wel nog de mogelijkheid een inschrijving terzijde te leggen omdat deze onaanvaardbaar hoog is. Als aanbesteder dien je dan wél aan te kunnen tonen dat je een zorgvuldige, objectieve begroting hebt gemaakt, op basis waarvan je inschrijvingen had mogen verwachten die niet zo hoog zouden zijn als de betreffende inschrijving. Alles staat of valt dus met een goede voorbereiding.